Paultons square

The landscaped garden view towards the rear of the property at dusk
Birds eye view down to the garden of the refurbished Paultons Square

Located Just off London's Kings Road, this £2 million Grade 2 listed townhouse conversion, has transformed an outdated, warren like property into a triumph of space and light and has increased the area by just over a third.

Stuart Forbes Associates have much experience working on this style of property, and in drawing out their inherent opportunities within the constraints of its English Heritage Listing. We worked closely alongside the Council as well as Conservation and Listed Building officers to develop an understanding of their evolving policies in relation to basement developments in order to achieve a successful scheme and also to ensure that the proposed works would not be to the detriment of the original character of the property.

The planning application sought to reorganise the layout to achieve a more flowing sequence of spaces and to re-engage the area of the garden with a new subterranean room looking back into the house. A ground level garden room turns away from the house, providing a more private study.

The subtle use of double height spaces, internal glazing and balconies as well as a planted terraced courtyard with dual staircases connecting upper and lower levels both internally and externally has resulted in a series of cleverly interlinked living spaces which seamlessly tie together the new with the old.

The integration and concealment of substantial and complex new services and technologies, including heated glazing, into the existing building as well as new build elements has, with a concerted coordinated approach between architect, contractor and consultants, been achieved in a sensitive manner.
The obsession with detail, junctions of materials, quality of finish and clarity of line gives the project a very crafted feel. The stone masonry, lead work, joinery, decorated fibrous works and timber flooring as well as polished plaster finishes have been immaculately executed and have resulted in a stunning London home.

Front door to the refurbished paultons square
Detail of the handrail and stairs leading down to the below garden basement
Rear elevation at dusk. Photograph taken by Marcus Peel. Contemporary BBQ grill area in the foreground of the image. 
Looking through the double height kitchen and living space into the garden
Master bathroom for the proeprty
The double height living space with modern glass balustrades. The louversin the ceiling create the most wonderful shadows.
Architectural detail of the louvre shades. Silhouettes create the most geometric shadow pattern.
The bath in the master bathroom. Set on luxuary tiles with a turquoise tiled back walll.
The contemporary glass landing and wooded staircase that link the ground and lower ground floors of the property,.