carlton hill

The luxary basement swimming pool. Feature spiral staircase at the end, a sauna and steam room on the left.
Section of the proposed scope of works
Site photograph during the construction process. Basement extension, props, refubishment.
Site photograph showing the new steel work and temporty works.

This £5.8 million project to renovate and extend this large property in a very desirable area of St John's Wood, North London has seen the practice coordinate a large team of consultants, specialists, contractors and subcontractors to create one of London's finest homes. The scope of the work consists of a large double basement development in the rear garden and a major refurbishment of the existing structure, utilising all available modern technologies and building finishes to form a beautiful, luxurious home.

 

Although not Listed, the property is considered as a building of local merit and consequently any alterations to the building had to be very sensitively executed with minimal impact on the external appearance of the property. The practice worked closely with Westminster council planning and conservation departments to develop an approach which would successfully integrate the demanding brief. A full consultant team was assembled by Stuart Forbes Associates to handle the complexities of the proposed alterations to the building, which involved the careful integration of the structural, mechanical and electrical systems. Through early consultation with the client, it was clear that a very high level of finish would be required which would require meticulous attention to detail and a very hands on approach to the delivery of the project and, as such, the practice took on the responsibility of architect, project manager and contract administrator.

Front elevation of the completed Carlton Hill Project
The contempoary glass and steel sprial staircase down to the underground swimming pool
The main lviing room 
Night time photograph of the landscaped garden above the underground swimming pool.
The 200 bottle wine store linking the main house to the swiming pool.
The refurbished main staircase surrounding a new modern light sculpture
The master bedroom for Carlton Hill. Book matched marble and luxury brasswear.
The second bathroom with feature marble wall and floor